Brygg eget smakrikt vin hemma

Hemmaframställning av vin är en roande hobby och kan leda till många olika fängslande viner. Den etablerade vinindustrin har influerat tillverkning av utrustning och ingredienser för hemmabryggningen. Utrustning för hemmabruk håller nu för tiden en väldigt hög kvalitet till skillnad från några år sedan.

Med bättre utrustning är det allt mindre i processen som lämnas åt slumpen och det finns en större chans att lyckas med att åstadkomma de smaker på vin som önskas. På så vis kan man brygga exakt samma vin flera gånger. Har man hittat sitt favoritvin vill man ju gärna kunna återskapa det. Bortsett från utrustning har också jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra utvecklats. Utifrån dessa förutsättningar har vinframställning hemma snabbt blivit allt mer populärt.

Faktum är att vinbryggning hemma har ärvt väldigt mycket från den traditionella vinframställningen. En betydande skillnad är dock att i hemmaframställning experimenteras det oerhört ofta med olika slags bär och frukter. Vin i traditionell bemärkelse får dock I enlighet med EUs definitioner enbart kallas vin om det framställs på vindruvor.

Det är betydelsefullt att inte missköta hygien när man framställer vin. Minsta förorening kan inducera smaken på vinet markant. Frånsett att all utrustning ska vara ren så är det även viktigt att vattnet i bryggningen är ordentligt fräscht.

Företaget Gert Strand AB säljer kompletta vinsatser och övriga komplement som förenklar och förädlar vinframställningen i hemmet. Bland annat säljer de aktivt kol som bidrar till att rena vatten innan bryggning.

Till de färdiga vinsatserna medföljer nödvändiga instruktioner som underlättar att lyckas med vinsatsen. Men det under förutsättning att instruktionerna följs utförligt.

Att testa olika bär eller frukter och prova med olika jäst är vad som gör vinbryggning hemma så spännande. Att dessutom variera jäsningstider kan resultera i markanta smakskillnader.

Med hjälp av en hävert kan omtappning av vinet underlättas. En hävert består av två rör och en slang med en slangklämma avsedd för att kunna sluta slangen. Ett plastmunstycke ser till att rören kan skjutas in i varandra och blir då anpassningsbar för alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret består av en plastknopp på ca 5 cm och som gör så att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.