Smakligt och lärorikt med hemmabryggt vin

Den som vill ha goda tips och råd på hur man lyckas med att brygga vin hemma bör läsa Kjeld Erlandsens bok som heter Hemmaframställning av vin. Boken betyder mycket för vinbryggningen i hemmamiljö och är uttömmande för vinprocessens alla delar. Det finns få böcker på marknaden som går på djupet som Hemmaframställning av vin gör. Boken har som syfte att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper.

I boken konstateras att utvecklingen som skett de senaste åren inom vinframställning i hemmet är kolossal. Det beror på att mycket av kunskaperna har ärvts från den etablerade vinindustrin världen över. Det innebär att utrustning som används för hemmabryggning har utvecklats och håller en mycket hög kvalitet. Därjämte har ingredienserna inte bara blivit bättre utan även fler för att vinbryggaren ska nå fram till önskat resultat. Det gäller speciellt att betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit.

Det är idag mycket vanligt att de privata hushållen brygger eget vin, och många är intresserade av att börja. Förvisso finns det massor vinsorter att välja bland från till exempel systembolaget, men för många lockar det att brygga husets egen specialitet och årgång. Därutöver sparar man pengar i längden på att brygga sitt eget vin ifall man bara törs ta klivet och satsa i utrustningen som krävs.

Hemmaframställning av vin är inte bara en mångsidig bok om vin utan den riktar sig till både nybörjare och den som har en aning mer erfarenhet. Boken kan också utgöra ett gott underlag åt diverse vinklubbar som ägnar sig åt bryggning. Att brygga vin tillsammans är också det något som blir allt mer populärt. Ett gott råd är att gå samman flertal personer i bryggarlag. Det är ett utmärkt tillfälle att umgås och hjälpas åt och utväxla erfarenheter sinsemellan.

Vi lever i en tid då matlagningskonsten sannerligen blomstrar. Flera förknippar naturligtvis mat med dryck och då är vin en väldigt omtyckt dryck. Att avnjuta ett gott vin till maten är livsnjuteri som få vill avvara. Men vin används även i tillagningen som smaksättare. Dock är det vanligt att vin används sparsamt då dropparna är förhållandevis dyra.

Genom att brygga eget vin hemma kommer man billigare undan, vilket medför att man kan slösa mer i matlagningen. Det kommer plötsligt inte råda tveksamheter runt att hälla i några flaskor vitt vin att koka fisken i, eller en skvätt nyponsherry till såsen.

Det betonas i hemmaframställning av vin att det är av yttersta betydelse att organisera vinprocessen utförligt. Allt som ska användas i processen bör antecknas, och utrustningen som ska användas ska kontrolleras att den är ren och fungerande. Att upptäcka att någonting fattas mitt i processen är oerhört frustrerande. För den skull rekommenderas att sätta upp ett detaljerat arbetsschema. Det medför att allting kommer komma i rätt ordning.

Till utrustningen som man köper ingår normalt någon form av bruksanvisning. Det rekommenderas att utförligt läsa denna för att vara på säkra att inga fel på vägen uppstår. Det är dessvärre inte sällsynt att förstagånganvändaren läser bruksanvisningen först efter bryggningen för att ta reda på vad som eventuellt gick fel.

Ta dessutom som vana att skriva upp allt som tillsätts i processen och notera även när det tillsätts.

Om någonting skulle gå fel i processen så kan en bryggjournal vara bra för att lokalisera vad som eventuellt kan ha orsakat felet. Man kan ju även ha lyckats brygga ett fullständigt briljant vin som man gärna vill brygga på nytt. Då är det en fördel att man antecknat i bryggjournalen så man kan brygga vinet på nytt.