En populär sysselsättning att brygga eget vin

Vore det inte spännande att få prova brygga eget vin hemma? Det är en mycket rolig hobby som ger möjlighet att laborera med flera olika spännande smaker.

Etablerad vinindustrin har påverkat kvaliteten på utrustning och ingredienser för hemmabryggningen. För enbart några år sedan var kvaliteten mindre bra och vinet blev inte jämt som man tänkt. Nu för tiden är det allt mindre som lämnas till slumpen under processens gång och det finns en större chans att lyckas uppnå de smaker på vinet som önskas. På så vis kan man brygga exakt samma vin flera gånger. Och det går alldeles utmärkt att anteckna sina egna recept ifall man inte brygger utifrån en komplett vinsats.

Oavsett så vill man gärna ha möjlighet att återproducera sitt favoritvin. Inte bara utrustning har utvecklats utan även jästekniker och annat som har med bryggprocessen att göra. Dessa förbättringar har medfört att vinframställning hemma snabbt blivit allt mer populärt.

Från den traditionella vinframställningen har vinbryggning i hemmamiljö ärvt mycket. Skillnaden är dock att i hemmaframställningen experimenteras ofta med olika slags bär och frukter. I traditionell bemärkelse får vin I enlighet med EUs definitioner enbart namnges vin ifall det produceras på vindruvor.

Olika bär eller frukter kan användas för att experimentera med olika smaker. Att dessutom experimentera med olika jäst gör processen än mer spännande. Och att växla jäsningstider kan medföra markanta smakskillnader.

Hygienen är alltid central i vinframställningen. Föroreningar kan påverka smaken på vinet extremt mycket. Frånsett att samtlig utrustning måste vara fräsch så är det viktigt att vattnet i bryggningen också är ordentligt fräscht.

Gert Strand AB är ett bolag som säljer kompletta vinsatser och andra tillbehör som gör det enklare att producera vin hemma. Bland annat säljer företaget aktivt kol som hjälper att rena vatten innan bryggning.

De kompletta vinsatserna kommer med nödvändiga instruktioner som gör det enklare att inte misslyckas med vinsatsen. Det förutsätter att instruktionerna följs utförligt.

En hävert underlättar omtappning av vinet. Den består av två rör samt en slang med en slangklämma som har till åtagande att sluta slangen. Rören kan skjutas in i varandra och blir då anpassningsbar för olika jäskärl samt storlekar. Det yttersta röret består av en plastknopp som ser till att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.