Gott med hemmabryggt vin

Att brygga eget vin hemma är en process som är fängslande för många. Det har fort blivit ett tilltagande intresse och det är många sim är intresserade av att sätta sin första vinsats. På Systembolaget finns det rikligt med olika vinsorter men fastän det är många nyfikna på att få brygga sitt eget vin. Vem skulle inte vilja producera sin egen specialitet och årgång? Att brygga eget kan också bli ekonomiskt gynnsamt i längden.

När man brygger eget vin kan man laborera näst intill oändligt med olika smaker. Enbart fantasin sätter gränser men det brukar vara tacksamt att experimentera mycket med olika slags bär och frukter. Likväl får vin ur klassisk synpunkt endast heta vin ifall det produceras på vindruvor, vilket har definieras av EU.

Håller kvaliteten på vin som är hemmaframställt frågar sig skeptikern? Många som redan brygger eget vin hemma skulle utan tvekan svara ja. Hobbymarknaden inom vinframställning har hämtat inspiration från den traditionella vinindustrin. Man har tagit till sig både vad gäller utrustning och ingredienser och förfinat dessa så långt det gått. Med det i beaktande är det massor som insett hur pass bättre förutsättningar är för att lyckas med vinbryggning hemma.

För bara några år sedan då utvecklingen inte kommit igång ordentligt fick inte vinet varje gång den smak som önskades, vilket berodde på att mycket lämnades till slumpen i processen. Tack vare utvecklingen är möjligheterna bättre att på ett mer riktat vis uppnå de smakerna på vinet som önskas. Med de förfinade metoderna blir det dessutom enklare att brygga särskilda egenkomponerade viner många gånger utan att riskera att smakerna skiftar från olika vinsatser.

Ett bra tips är att föra anteckningar under processens gång vilket gör det lättare om man ska återproducera sitt favoritvin. Att föra anteckningar medför även att man på ett enkelt vis kan efterspana vad som möjligen gick fel i processen. Det går naturligtvis bra att även brygga vin utifrån färdiga vinsatser.

Hygien är en mycket betydelsefull del av vinframställningen. Ifall man inte vill riskera att få sitt vin förstört p.g.a. Föroreningar så bör man ta hygienen på största allvar. Det innebär såklart att man noggrant måste se till att all utrustning som ska användas är ordentligt ren och att också vattnet som ska användas är fräscht.

Den som vill handla vinsatser och tillbehör kan vända sig till företaget Gert Strand AB. Det säljs många tillbehör som förenklar framställningen av vin i hemmet. Till exempel säljer Gert Strand AB aktivt kol, vilket är effektivt för att rena vatten innan bryggning. Den som verkligen vill vara säker på att få en grundlig och bra start på processen bör investera i aktivt kol.

De färdiga vinsatserna som säljs levereras tillsammans med instruktioner som kan vara bra att följa under processens gång. Den lite mer rutinerade bryggaren kan med fördel experimentera med olika jäst för mer spänning i processen. Det är de mindre justeringarna i som kan bidra till den rätta riktningen för smaken. Jäsningstiders olika variationer kan faktiskt innebära markanta smakskillnader.

När man brygger vin är det extremt hjälpfullt med ett don som gör att vinet kan tappas om lättare. Därför rekommenderas att köpa en hävert innan påbörjad process. Den består av två rör och en slang med tillhörande slangklämma som ska stänga slangen.

Hävertens bägge rör kan skjutas in i varandra och på så vis anpassas för skilda storlekar och jäskärl. Det rör som är längst ut har en plastknopp som hindrar att bottensatsen inte avlägsnas ur jäskärlet när avtappning sker.