Brygga öl hemma med bryggsocker eller utan sockertillsatsen

Det är rentav inte så svårt att brygga öl hemma för i svenska hem så finns det spis och ugn där man enkelt kan bestyra med rätt temperatur för mäskning och resten av processen, och andra komplement som ska till finner man lätt online som exempelvis bryggsocker.

druvsocker

Men är bryggsockret faktiskt nödvändigt och finns det alternativ ifall man inser att man står utan detta sockret precis då man behöver det som mest?

God planering är a och o för all typ av hembryggning

Något som ska sägas är att man ständigt måste bana väg för sig väl inför en bryggning. Det spelar ingen roll om man vill brygga vin alternativt ifall man vill brygga öl med bryggsocker. Om man inte har allt på plats inför vinbryggning så kan det hela lätt gå åt skogen då saker som jäsning ej fungerar så som man har tänkt sig.

Gå alltså genom allt som du behöver för din vinberedning eller ölbryggning före du ens sätter ett datum för när det hela ska hända.

Brygga öl med bryggsocker alternativt enbart med malt

Bryggsockret är i grund och botten dextros och man använder sig av den här typen av monosocker för att det fungerar bättre för jästen än vad helt vanligt (två)socker gör. Men nu ska du inte gå och köpa dextros i butiken istället för den verkliga varan. Det är nämligen viktigt att du får en produkt som sannerligen är till för ölbryggningen.

Något som får massor att välja sockret är det där med alkoholen. Om jästen får mer socker så kan man få mer alkohol och då får man ju en starkare öl vilket kan vara av engagemang. Man häller helt enkelt ner bryggsockret i koket för att få maximalt med alkohol.

De som anser att man inte ska tillsätta socker utan hellre lita på den sötma (som innehåller bryggsocker) som finns naturligt i malten uppge ideligen att tillsatt socker skänker en öl som inte smakar lika gott. Och det är klart, det finns en risk för att man häller på med för mycket varpå man får en cidersmak eller för hög alkoholhalt som eventuellt inte är helt lyckad.

En annan sak att överlägga är att man med sockret kan få ett tunt öl som blir en aning blaskigt. För att hitta rätt formel så kan det vara förståndigt att starta med ett mindre kok så att man inte behöver slänga så mycket om det nu inte skulle bli god öl.

Handla dextrosen online för bästa pris

Ifall du vet att du snart kommer att brygga öl återigen så ska du se till att införskaffa ingredienserna online. På internet så finner du allt som du behöver och du får bra priser på viktiga ingredienser som maltextrakt samt dextros (bryggsocker finns tex. på hembryggning.se) som är till för ölproduktion. Ta dig tid till att förberedda bryggningen på bästa vis och spara pengar på att handla online.

När du ändå är på nätet så kan du också få en hel del tips och råd från folk i forum som likaså brygger eget öl och som beredvilligt delar med sig av erfarenheter samt insikter som de har samlat under årens lopp.