Kjeld Erlandsen har skrivit boken Hemmaframställning av vin i vilken det går att påträffa många goda tips och råd. Den ger läsaren chans att kunna brygga det egna husets specialitet samt årgång. För vinframställningens del så betyder boken väldigt mycket. Den är sannerligen utförlig och går på djupet vad gäller processens alla delar.
Det är en oerhörd utveckling som skett inom vinframställningen hemma under de senaste åren. Det beror på att massor av kunskaperna har ärvts från den etablerade vinindustrin världen över. Det är en oerhört hög kvalitet som utrustningen som används har, och därjämte utvecklas den alltjämt. Vad gäller ingredienser så har de dels blivit bättre men också fler till antalet så att vinbryggaren lättare ska kunna nå fram till optimalt resultat utifrån preferenser. Det gäller i synnerhet att betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit på marknaden.
Att privata hem brygger vin har blivit allt mer vanligt, och flertal funderar på att inleda. Det finns förvisso en mängd olika vinsorter att välja bland från exempelvis systembolaget, men för flera är det tilltalande att brygga husets egen specialitet och årgång. På så sätt kan man även sparra pengar i på att brygga sitt eget vin ifall man bara törs ta klivet och investera i den utrustning som krävs.
Hemmaframställning av vin är såklart en mångfasetterad bok som visar på expertis på ingående nivå, men den är även mångfasetterad på så vis att den riktar sig till både nybörjare och till den som har lite mer erfarenhet av vinbryggning.
Vinklubbar som har intresse av att brygga vin tillsammans i bryggarlag kan ha stor nytta av boken. Att brygga vin ihop är nämligen en aktivitet som blir allt mer omtyckt. Det utgör ett ypperligt tillfälle att umgås och hjälpas åt och utbyta sina erfarenheter.
Den som gillar kokkonst brukar likaså gilla att avnjuta vin i sammanhanget. En del nöjer sig med att dricka det till maten men det har blivit allt mer vanligt att använda vin i själva tillagningsprocessen och spetsa grytkok eller liknande med vin. Det resulterar mestadels i en god smakhöjare. Dock är det vanligt att vin används sparsamt av många då dropparna är relativt dyra.
Men när man brygger eget vin hemma kommer man billigare undan, vilket medför att man kan slösa desto mer i matlagningen. Plötsligt finns inga tveksamheter runt att hälla i några flaskor vitt vin att koka fisken i, alternativt en skvätt nyponsherry till såsen.
Planeringen av själva vinprocessen är av yttersta betydelse. Är man inte tillräckligt ingående kan mycket gå fel och hela vinsatsen riskerar i slutänden att gå förlorad p.g.a. förvanskad smak. Allt som ska användas i processen bör antecknas, och den utrustning som ska användas måste kontrolleras så den är ren och fungerande. Det kan vara extremt frustrerande att märka att någonting saknas mitt i processen. Därav är det idé att ställa upp ett detaljerat arbetsschema som hjälper till så att allting kommer komma i rätt ordning under processens gång.
Den utrustning man köper kommer oftast med någon form av bruksanvisning. För att inga fel eller konstigheter ska uppstå på vägen under bryggprocessen så bör den läsas noga och innan själva processen påbörjas. Det är inte sällsynt att den som brygger för första gången läser bruksanvisningen först därefter för att granska vad som möjligen gick fel. Därutöver är det bra om man tar för vana att notera i en bryggjournal alltsammans som tillsätts i processen och även anteckna när det tillsätts för att lättare kunna spåra och upptäcka vad som eventuellt kan ha orsakat felet. Men inte bara för att hitta fel, när man har bryggt ett fullkomligt fabulöst vin vill man ju gärna kunna brygga det på nytt.